Jdi na obsah Jdi na menu

Žirafa

 

 

zirafa.jpgŽirafa je mohutný sudokopitník, v současnosti nejvyšší ze všech suchozemských živočišných druhů. Samci dosahují velikosti od 4,8 až do 5,5 metru a váží až 900 kilogramů. Samice jsou obecně trochu menší a lehčí.

´

 www.sekundaa.estranky.cz

Prostředí a chování

Přirozeným prostředím pro žirafy jsou suché savany a otevřené pláně s řídkým stromovím. Spásá vegetaci ve vyšších polohách než všichni ostatní savci. Díky dlouhému jazyku, šikovné stavbě páteře a ohebným nohám může žirafa dosáhnout na velké množství potravy. Typicky si dlouhým jazykem přitáhne větev a poté oddálí hlavu a tím si shrábne listí hřebenovitými zuby. Konzumace potravy a pití zabere žirafě denně přibližně dvanáct hodin. Žirafy odpočívají, stejně jako většina ostatních sudokopytníků, ve stoje, jen výjimečně spí vsedě s hlavou opřenou o zadek. Spánku žirafa věnuje každý den maximálně 20 minut a to navíc nikdy nespí v kŽirafa se hlasově projevuje funěním, starší zvířata a mláďata bečí.Dokáží vyvinout rychlost 51 km/h.Rodí 1 mládě jenom výjmečně se rodí dvojčata...

 Anatomie

 

Říše: živočichové
Kmen: strunatci
Třída: savci
Řád: sudokopytníci
Podřád: přežvýkaví
Čeleď: žirafovití
Rod:

žirafa

 

Chování v náší škole
V naší škole také chováme žirafu. Bydlí u nás ve čtvrtém posledním patře. Běhá v ohradě venku nebo na školním oválu. Pokud není tělocvik. spíše ji chováme venku ale když jsou mrazi nebo je nemoicná tak je vevnitř.krníme ji listím a nebo okusuje stromi, které jsme pro ni vypěstovali u nás ve škole máme pouze  žirafu. Nerozmnožujeme ji.
Autor: Barbora Šauerová