Jdi na obsah Jdi na menu

Hroch obojživelný

 

Hippopotamus amphibius - hroch obojživelný 

www.sekundaa.estranky.cz

Hroch má zavalité tělo s velkou hlavou s široce rozevíratelnou tlamou. Má krátké, sloupovité nohy se čtyřmi prsty, krajní dva prsty má dobře vyvinuty a při chůzi došlapuje na všechny prsty. Mezi prsty má krátkou plovací blánu. Protože tráví většinu času ve vodě (zhruba 18 hodin denně) má uzavíratelné ušní boltce a nozdry.

Způsob života

Hroši jsou teritoriální zvířata, žijící ve stádech, která mají zpravidla 15 - 20 kusů, výjimečně i výrazně více. Vůdcem stáda je dominantní samec. Ve stádu výrazně převládají samice, kterých zpravidla bývá kolem 75%. Mladší samci se zpravidla zdržují v malých skupinách v dostatečné vzdálenosti od dominantního samce, v případě že se setkají, plazí se po břiše, čímž dávají najevo své podřadné postavení. Své teritorium vyznačují trusem, který ocasem roztrušují po kmenech stromů a kamenech.

Hroch obojživelný je považován za jedno z nejnebezpečnějších afrických zvířat. Samci, nebo samice s mláďaty jsou velmi agresivní a bez varování útočí prakticky na jakéhokoliv vetřelce v jejich teritoriu.

Rozšíření

Žije v Africe poblíž řek, sladkovodních jezer zhruba do dvou tisíc metrů nad mořem. Dříve býval rozšířen prakticky po celé Africe, jižní Evropě a podle Bible i u řeky Jordán.

Anatomie              

Říše:       živočich                                   
 
Kmen: strunatci
 
Třída: savci
 
Řád: sudokopytníci
 
Podřád: nepřežvýkaví
 
Čeleď: hrochovití

      

Chov naší škole   

Náš školní hroch se jmenuje Hugo. Chováme ho ve školním bazénu, protože při přívozu nám do něj omylem spadl. Živí se převážně zbylým jídlem z naší jídelny.

 

 

       Vytvořila : Saša Ptáková