Jdi na obsah Jdi na menu

Krajta Mřížkovaná

python_reticulatus_004.jpg

 

 

 

Úvod: Udává se, že dosahuje délky až přes 12 metrů, ovšem nejdelší změřený a zdokumentovaný jedinec (zabitý roku 1912 na ostrově Celebes) měl 9,76 m. Tento jedinec je také nejdelší dosud řádně změřený a zdokumentovaný had, což propůjčuje krajtě mřížkované označení nejdelší had světa. Je též považována za druhého nebo třetího nejtěžšího hada světa.Jí menší savce, ptáci, plazi. A blízko lidského obydlí si často pytlačí slepice a prasata. Zřídkakdy  útočí na člověka ale jen ve výmečných případech.
 
 Chov:Vzhledem ke své velikosti je krajta mřížkovaná nevhodná pro chov v bytových podmínkách, omluvitelný je snad ještě odchov mladých jedinců. Přerostlých a nezvladatelných hadů se pak ale člověk jen těžko zbavuje. Drobný chovatel si takového plaza nevezme, protože mu nedokáže připravit dostatečně velké terárium a není s ním schopen sám manipulovat, a ani každá zoologická zahrada či podobná instituce není k chovu tak obrovských hadů vybavena. Problémy znásobuje fakt, že krajty mřížkované jsou velmi silní, rychlí a často velice útoční hadi. Proto je při manipulaci s většími jedinci, nutná spolupráce alespoň dvou, nebo raději více osob.
Anatomie:                                                                                          
  •        Kmen -- strunatci
  •        Podkmen -- obratlovci
  •        Třída -- plazi
  •        Řád -- šupinatí
  •        Podřád -- hadi
  •        Čeleď -- hroznýšovití
Chov v naší škole: Volně se pohybuje po škole. Jako jídlo má buď okolo školy malé savce nebo jí děti který mají horší známku jak 4. Pak ale na pár měsíců zmizí protože ho musí strávit.
                                                                                                              Petr Janoušek