Jdi na obsah Jdi na menu

Orangutan

 

orangutan_male.jpg

Orangutan

je rod lidoopů žijících v tropických deštných pralesech ostrovů Bornea a Sumatry. V součastmosti se popisují dva druhy, ohrožený orangutan bornejský, který je typovým druhem rodu, a kriticky ohrožený orangutan sumaterský

 www.sekundaa.estranky.cz

Chování, zvyky, potrava, mláďata

Vyskytuje se pouze v deštných pralesích na ostrovech Borneu a Sumatře. Většinu života tráví v korunách stromů. Ze stromů slézají jen výjimečně a neradi. Tráví zde skoro 99% svého života. Dělají tu naprosto všechno: hledají potravu, páří se a vychovávají mláďata a dokonce i spí, staví se zde hnízda na noc i na denní odpočinek na každou noc nové ve výšce 10-12 metrů.Orangutani si svou potravu shánějí na stromech. Živí se listy, hmyzem, ptačími vejci, výhonky, kůrou a plody stromů, které tvoří skoro 60% jejich potravy. Mezi jejich nejoblíbenější pochoutky patří fíky a mango. Březost trvá přibližně 235-265 dní a rodí se jedno mládě, výjimečně dvě.

Anatomie

Říše: Živočichové

Kmen: Strunatci

Podkmen: Obratlovci

Třída: Savci                                

Řád: Primáti

Čeleď: Hominidi

Podčeleď: Orangutani

Rod: Orangutan

Chov v naší škole

Má výběh ve vrátnici. Krmí ho uklízečky a to různými listy. Je to velmi hodné zvíře. Pomáhá uklízet uklízečkám. U nás na škole je samice a jmenuje se Lucinka. Nesnáší vůni fornetů. Ráda kouká na televizi. Pomáhá nám při hodinách. Máme jí všichni moc rádi. :)

 orangutan-sa.jpg

Autor: Simona Lhotáková