Jdi na obsah Jdi na menu

Orlosup Bradatý

 

 Soubor:Bartgeier Gypaetus barbatus front Richard Bartz.jpg

https://sekundaa.estranky.cz/

 

Charakter

Je velký 95-125cm.  Svrchu je tmavý, spodní stranu těla má oranžovou hlava je jen jemně opeřená, nápadné jsou i jeho černé licousy. Hnízdí na skalních útesech ve vysokých horách na území Jižní Evropy, Indie a Afriky. Dostává se do výšky až 4000m. U nás se chová v Ostravské zoo

 

 

 

                         

 

Chování v přírodě:

Vytváří páry na celý život. Stejně jako ostatní supi velice dobře plachtí a využívá k tomu stoupavých vzdušných proudů.

Létá a krouží ve velkých výškách a vyhlíží mršiny nebo možnou kořist. Hlavní zdroj jeho potravy tvoří mršiny a kosti. Na rozdíl od supů se dokáže s kořistí i vznést. Velké kosti vynáší do výšky a pouští je na skálu, kde je po roztříštění požírá. Stejně tak vynáší do výšky i želvy, jejichž krunýř se po nárazu na rozbije a orlosup se tak dostane snáz k masu. Je o něm ale také známo, že dokáže ulovit různé ptáky a savce a má zvláštní způsob lovu. Nalétává na zvířata, která jsou na skalách a snaží se je shodit dolů.

Hnízdo z větví si staví většinou na skalách a skalních rozsedlinách. Při svatebním letu provádí nádherný akrobatický let, při kterém se obrací na záda. Na 1-2 vejcích sedí střídavě oba rodiče a po 55-58 denní inkubaci se rodí první mládě. Druhé mládě většinou hyne. 
 

Anatomie

Říse: živočichové

Třída: ptáci

Řád: dravci

Čeleď: jestřábovití

Rod: Orlosup

Druh: Orlosup Bradatý

 

Chov v naší škole:

V naší škole chováme osrlosupa jménem Mlčoch. Žije na stromě na školním hřišti. Hrozně rád se prolítává do Sítenského údolí, kde loví různé myši a hraboše. Když máme tělocvik a na hřišti běháme lítá s námi a dává si s námi závody. Orlosup zatím nechce mláďata.

Autor: Matyáš Mašek