Jdi na obsah Jdi na menu

Gorila nížinná

258px-bristol.zoo.western.lowland.gorilla.arp.jpg

Popis:

Gorila nížinná má široká ramena včetně, svalnatý krk a silné ruce i nohy. Jejich těla jsou pokryty krátkou, tenkou šedo-černou nebo hnědo-černou srstí. Její tvář je holá, pouze nad očima má mohutné obočí. Vedoucí samci mají stříbřitý pás srsti na zádech. Je nejmenší z goril, samec v přírodě dorůstá do výšky .Váží až 220 kg.
 www.sekundaa.estranky.cz

Chování:

Gorily nížinné jsou skupinoví živočichové, nežijí samostatně. Lze je vždy spatřit ve společnosti s druhými, s kterými mají silné sociální vazby. Žijí v přísně strukturovaných rodinných skupinách o 5 až 15 zvířaty. Takováto rodina se skládá z vedoucího samce, jeho samic a ještě nedospělých mláďat. Až mláďata dospějí, z rodinné skupiny odcházejí a hledají si sobě podobné k založení vlastní rodiny. Gorily nížinné vedou v podstatě usedlý život, při cestě za potravou urazí denně jen pár stovek metrů. Během dne i noci odpočívají v hnízdech z větví stavěných na zemi nebo nízkých stromech. Jejich nízká pohybová aktivita se projevuje i při chovu v ZOO, kde při dostatku potravy nemají potřebu dalšího pohybu a nekontrolovaně tloustnou, dosahují pak až dvojnásobné váhy,než v když žijí v přírodě.

 

Anatomie:   

                   třída: savci
                   kmen: strunatci                  
                   rod: gorila

Chov v naší škole:

U nás ve škole žije jen jedna gorila.Je to chlapec jménem Papiny.Má velký výběh s bazénkem v opuštěném kabinetě pod školou.Krmíme ho papíry od písemek a zlámanými tužkami.Nerozmnožuje se, protože je tu sám.

Autor:Theodor Zábranský